lørdag den 28. januar 2023

'Selfies' af Jussi Adler-Olsen // Afdeling Q #7 // Anmeldelse

Hey skønne læsere.

Titel: Selfies
Forfatter: Jussi Adler-Olsen
Serie: Afdeling Q #7
Forlag: Politikens Forlag
Udgivet: 2016
Antal sider: 505

De er unge, de er smukke, de går i modetøj, de bruger dagligt timer på at sætte hår, lægge makeup og ordne negle, de drømme om at blive stjerner i store realityshows – og så er de på kontanthjælp.
Kvinderne tænker kun på sig selv og lever i sus og dus, men det er et dødsensfarligt liv, for langsomt men sikkert er de blevet en torn i øjet op en totalt uligevægtig person, der har sat sig for at gøre op med snylterne en efter en. Da missionen føres ud i livet, går det op for politiet, at noget er rivende galt. I første omgang er det ikke en sag, der får vicekriminalkommissær Carl Mørcks opmærksomhed. Han har opdaget at han ufrivillig er blevet en brik i ledelsens interne magtkampe, og han må handle hurtigt for at sikre Afdeling Q’s overlevelse. Da han samtidigt får et tip om, at en dugfrisk sag på mange måder minder om et uopklaret mord tolv år tidligere, får han mere end nogensinde brug for sin kollega Roses knivskarpe overblik. Men Rose er sygemeldt, fordi de forfærdelige oplevelser fra hendes fortid spøger, og hun kæmper for at slippe fri af det mørke, der truer med at lukke sig omkring hende, og den hemmelighed, hun bærer på. Carl, Assad og Gordon arbejder i døgndrift for at løse det vidt forgrenede mysterium om de to mord, men mest energi lægger de i at hjælpe Rose. Efterhånden som de graver sig længere ned i hendes historie, forstår de, at en forbrydelse har fundet sted, og pludselig forsvinder hun fra jordens overflade …

Hvis jeg troede jeg kunne blive mere fanget af denne serie og tiden sammen med Carl Mørck, Assad og Rose, så tog jeg fejl. Endnu en gang bliver jeg i godt selskab med den skønne trio, såvel som et helt nyt medlem, kastet ind i en sag der virkelig trak tænder ud. En sag der for alvor kaster en ind i noget af en rutchebanetur.

Denne gang får vi et indblik i en flok af kvinder der befinder sig på bunden af samfundet - såvel som et indblik i hvad jeg tænker forhåbentlig kun er en brøkdel af hvordan forfatterens syn på dem der er på kontanthjælp. For vil nødig tro alle der er i den situation ønsker at agere på samme måde som lige netop disse kvinder som vi følger.

Det en sag jeg let blev revet med af, da vi følger en flok piger der vitterligt ikke sigter særlig højt ift. deres liv og lader sig forblive på kontanthjælp, alt imens vi får en fornemmelse af hvorfor de lever som de gør. Alt imens vi på den anden side følger en sagsbehandler der virkelig har en tørn i siden på de piger, da hun ønsker at få ryddet ud i 'personer som dem'. Ikke at jeg misbilligere hendes måde at gøre det på, men det gjorde det interessant at følge Carl Mørck og co. i at få opklaret sagen.

Jeg nød at blive revet med af at vi får sagen fra begge sider, idet vi virkelig kommer i dybden med selve sagens kompleksitet. Det at vi har Afdeling Q der gør alt de kan for at opklare sagen, alt imens vi kommer tæt på de unge kvinder der står på den anden side og forsøger at undgå den sagsbehandler der er ude efter dem - en sagsbehandler vi også får en fornemmelse af hvorfor hun gør som hun gør. En kvinde der har en forkludret tankegang og lidt af en amoralsk tilgang til at 'rydde' ud i gruppen af 'nassere'.

Noget andet er at jeg nød at vi denne gang også formår at komme tættere på Rose og hendes historie.
Forfatteren har i de tidligere bøger hintet til nogle ting omkring Rose, hendes fortælling og hvad der ligger til grundlag for hvad hun har oplevet i sit liv, såvel som hendes lidt særprægede måde at agere på i nogle af de tidligere bøger. Denne gang får vi dog afdækket så meget mere af hvad hun har gemt på, i og med vi for alvor dykker ned i hendes historie. Hvilket ikke var så nemt at være vidne til, og gjorde jeg virkelig følte for hende.

'Selfies' får alt i alt 3,5 ud af 5 stjerner.

XOXO - Rina.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

'Sanjategnet' af Majbrit Ravnholt Cramer // Anmeldelse

Hey skønne læsere. ' Sanjategnet ' er et anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget. Alle meninger/holdninger er dog mine egne. T...