onsdag den 11. november 2020

'De fejlfødte' af Linette Harpsøe // Exilium #1 // Anmeldelse

 Hey skønne bogelskere

Titel: De fejlfødte
Forfatter: Linette Harpsøe
Serie: Exilium #1
Forlag: Dreamlitt
Udgivet: 2017
Antal sider: 368

I halvandet år har 17-årige Fry og hendes familie siddet i tvungen isolation i deres eget hjem. De har mistet kontakten til resten af omverdenen. Sult og elendighed driver familien længere og længere ud mod vanviddets rand. Udenfor bevæger ukendte skabninger sig omkring i mørket, og Fry ved, at det kun er et spørgsmål om tid, før hendes hus bliver det næste, der falder. Familiens eneste håb er at blive reddet, men da den dag kommer, bliver intet, som Fry havde forestillet sig det.
Sammen med nabodrengen Timo, bliver Fry hvirvlet ind i et kynisk komplot mod menneskehedens overlevelse. Hendes venners liv hænger i en tynd tråd, men kan Fry redde dem, når de har allermest brug for hende, eller vil løgne og halve sandheder blive deres undergang?
De Fejlfødte er første bind i den planlagte trilogi, Exilium

Hvorfor pokker er det lige jeg har ventet så længe med at komme i gang med den her serie?
For sikke en start på et dystopisk univers, der foregår i, ja - Danmark. Har før læst dystopiske serier, som fx Maze Runner og The Hunger Games, som Exilium godt kunne læne sig godt op ad. Men Linette Harpsøe formår at gøre det på sin helt egen måde og på sine helt egne præmisser.

Den første del af bogen, hvor vi møder hovedpersonen Fry, gennem hendes diktafon, forvirrede mig en smule til at starte med, men det gjorde mig alligevel nysgerrig på hvad det var der foregik. Det var rart at se forfatteren lege med formatet på sin egen måde, og give bogen en form for kickstart ift. at komme ind i hovedpersonens tanker omkring hvordan verden omkring hende er.

Fry er en person der bestemt har ben i næsen og lader sig ikke kue af nogen - og slet ikke af de mennesker hun møder, efter at være blevet reddet fra karantænezonen. Selvom hun godt kunne have tænkt sig lidt mere om i visse situationer - specielt når det kommer til Anika. Er der mere mellem de to end blot venskab? Ligeså vel som med nabodrengen Timo, der giver hende et holdepunkt i kaosset.
Og Dingo? Well, det venskab gik dog lidt for hurtigt ift. hvor længe de egentlig havde kendt hinanden, til deres videre forløb.

Selve den situation Danmark befinder sig i, og som Linette har skabt på fineste vis, er velbeskrevet, virker realistisk og gennemtænkt. Giver et indtryk af at forfatteren har lagt kræfter i at researche til de forskellige dele af historien, hvordan Danmark som vi kender det er smuldret, lige så vel som planlægningen af hvad der skulle ske hvornår - selv hvem der skulle være i fokus i de enkelte kapitler, udover Fry. Det gav et mere nuanceret billede af den verden de befandt sig i.
Selv mysteriet omkring de væsner/skabninger der lusker rundt omkring er en stor del af fortællingen og holder hele vejen igennem.

Jeg nød bestemt historien, fulgte spændt med i handlingen og at følge Fry i at finde ud af det mysterie der omringer dem, i det sted de befinder sig - udover selve skabningerne. Hele mysteriet omkring disse skabninger og stedet de befinder sig, gav mig et holdepunkt i den større historie omkring det sted Fry og co. havner efter at være blevet reddet. 

Og kan vi lige snakke om at handlingen foregår i slutningen af 2021 og videre ind i 2022?
Well, vi er pt i 2020 og 2021 nærmer sig med hastige skridt. Mon den der apokalypse er tættere på end vi lige tror? Jeg ville nødig møde den skæbne Fry og co. er ude for i den her serie - selvom en hvis karantæne mere eller mindre har ramt Danmark. Bare af andre grunde end i Exilium.
Ved Linette Harpsøe noget vi andre ikke gør?

Alt i alt får 'De fejlfødte' 3,5 ud af 5 stjerner.
En rigtig god start på en skøn serie.

XOXO - Rina.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

'Sanjategnet' af Majbrit Ravnholt Cramer // Anmeldelse

Hey skønne læsere. ' Sanjategnet ' er et anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget. Alle meninger/holdninger er dog mine egne. T...