tirsdag den 14. juli 2020

'Af blod og støv' af Julie M. Day // Sagakvartetten #1 // Anmeldelse

Hey skønne læsere.

Titel: Af blod og støv
Forfatter: Julie M. Day
Serie: Sagakvartetten #1
Forlag: Turbine
Udgivet: 2020
Antal sider: 433

BEGYNDELSEN PÅ ET FANTASTISK EVENTYR!
YARA skal indvies i heksenes kreds, men noget går grueligt galt under ritualet. ZOLA står til at blive sin stammes overhoved, men hendes landsby bliver brutalt overfaldet af fremmede mænd på jagt efter slaver. Imens fører PHILIP og TARAN en rolig tilværelse i en lille landsby, men snart vender beslutninger truffet i hovedstadens hjerte op og ned på alting. Kongen af Kalos forhandler sig til en aftale med dværgenes konge og sender sin eneste søn, KRONPRINS CASSIUS, over Salthavet til en skæbne, han ikke selv har valgt. Imens finder den fordrukne eksløjtnant RULF et nyt formål med sin eksistens, da han får et tilbud fra kongen selv, som han ikke kan sige nej til ...
"Af blod og støv" af Julie M. Day er første bind i fantasyserien "Sagakvartetten" - en fortælling om magt, magi og dystre kræfter.

Oh my, oh my, oh my!
Allerede inden jeg gik i gang med bogen, havde jeg en hvis mængde forventninger til den og hørt et par af de gode bemærkninger den havde fået med sig på vejen. Specielt efter at have læst og knuselsket Julie M. Day's debutserie 'Grænsen til Trafallas', så der var lidt at leve op til
Jeg var så heldig at vinde denne bog i en giveaway hos forlaget Turbine, lige omkring hvor den blev udgivet, og gik nærmest i gang med den, lige så snart jeg havde fået den ind ad døren.
Og helt ærligt? Så syns jeg at Julie har formået at give den her bog mere kant, og beskrivelser der er mere ligetil og uden omsvøb, samt karakterer der hver især giver en sved på panden og et smil på læben.
For slet ikke at snakke om de barske volds scener, sex scenerne og hele mystikken der omkranser visse skæbner - hvis jeg endda lige må pointere Yara, der kommer ud for nogle ret så mystiske bekendtskaber, der gav mig en hvislen ned af ryggen.

Jeg kunne ikke andet end holde af den her bog, som giver en god diversitet ift. karakterer, der på hver sin måde giver et forskelligartet indtryk af den verden Julie har formået at kreere. Specielt det at hun fortæller historien fra forskellige synsvinkler, der giver en mere varieret historie end hvis vi kun havde set det fra en karakter.
Specielt når det kan varieret fra forfatter til forfatter ift. hvordan de formår at takle det at skulle fortælle fra forskellige karakterers synspunkter, men Julie formår at gøre det helt perfekt. Alle karaktererne formår at have deres egen stemme, deres egen historie, deres egen karakteristika og både gode og dårlige sider.

For mig var sproget let at gå til, handlingen er let at se for sig, da Julie formår at give detaljerede beskrivelser, og hele stemningen emmer af 'Game of Thrones' - specielt det med at de forskellige karakterers skæbner hver især har deres egne handlingstråde, som på en eller anden facon formår at krydse hinandens liv/skæbne uden de alle nødvendigvis ses ansigt til ansigt her i den første bog - men det er noget man fornemmer lige så stille vil komme hen ad vejen.
Samtidig fornemmede jeg også nogle små intriger undervejs ift. det kongelige bagland, der for nu kun er små detaljer, men som jeg alligevel er ret spændt på at se hvordan udfolder sig igennem serien.

En lille ting er dog at jeg godt kunne fornemme at der blev forklaret lidt meget nogle steder, ift. det at lære en helt ny verden at kende. Men samtidig kan jeg godt følge grundlaget, forfatteren skal formå at give et godt grundlag for at læseren lærer verdenen at kende.

Specielt ift. at verdenen er så omfattende, som den er. Det er let at mærke at Julie har brugt en hel del tid på at udtænke de forskellige landskaber, folkeslag og diversiteten af kulturer, såvel som de riger vi støder på undervejs - for slet ikke at snakke om forskellen imellem dem, der på så fin vis bliver illustreret når de kolliderer. Det gjorde det for mig ret så spændende at læse, og se hvordan karaktererne takler det.
For mig var det dog mest interessant at følge Zola i den henseende, da hun havner hos en flok mennesker, der bestemt har en anden kultur end hvor hun selv er opvokset og se forskellen fra hendes øjne. Sammenlignet med prins Cassius der også får et møde med et andet folkeslag/kultur end hvordan han er vokset op, selvom hans omstændigheder bestemt er anderledes end Zolas.

Jeg var ret vild med selve afslutningen, der på en ret creepy måde gav mig kuldegysninger. Samtidig var det lidt en cliffhanger, der på sin vis formår at lede op til den næste bog i serien.
Ikke mindst fordi jeg mest af alt er spændt på hvad der kommer til at ske med Yara - hvad end det er der følger hende, og det som vi fik små hints til undervejs i hendes kapitler, gjorde mig virkelig nysgerrig på hvad mon det er der gjorde at indvigelsen i starten af bogen ikke gik som forventet.

Må ærligt indrømme at Julie formår kun at blive bedre, håndværket stærkere og 'Af blod og støv' er helt bestemt en skøn og stærk start på en fantastiske serie.

Alt i alt giver jeg bogen 4 ud af 5 stjerner.

XOXO - Rina.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

'Af blod og støv' af Julie M. Day // Sagakvartetten #1 // Anmeldelse

Hey skønne læsere. Titel: Af blod og støv Forfatter: Julie M. Day Serie: Sagakvartetten #1 Forlag: Turbine Udgivet: 2020 ...