lørdag den 23. juli 2022

'Er du okay, Maja?' af Anika Eibe // Anmeldelse

Hey skønne læsere.

Titel: Er du okay, Maja?
Forfatter: Anika Eibe
Serie: Er du okay?
Forlag: Tellerup
Udgivet: 2022
Antal sider: 162

Har voksne nogen anelse om hvilken skade de gør når de blev skilt? Hvordan de knuser deres børns hjerter? Især når de ikke kan finde ud af at snakke sammen bagefter? Jeg tror det ikke. Hvis de har, ville de bide tænderne sammen og fucking holde ud. Faktisk burde de tænke på at det går ud over deres børn allerede inden de bollede udenom. Det gjorde far tydeligvis ikke. Jeg håber fandeme det var dét værd.
Majas forældre er blevet skilt, og stemningen derhjemme er uudholdelig. Moren nægter Maja og hendes otteårige lillesøster, Ella, at se deres far, og det går hårdt ud over især Ella. Men Maja har også sit at slås med. For eksempel Tobias som hun har det vildeste crush på. Og han er blandet ind i det hele selv om han ikke ved det ...

Maja, min skønne nye ven - du og din lillesøster fortjener et kram mere end nogen anden. 
For én ting er at være inde i hovedet på Maja, der har sit at kæmpe med, men at være vidne til sine forældres skilsmisse? Oh boy! Det kan være et kaos uden lige, når forældrene inddrager børnene. Især deres mor holder Maja og specielt søsteren Ella, som gidsler i situationen. 

For selvom forældrene burde være kloge nok til ikke at blande børnene ind i deres kontroverser, er Majas historie et klasse eksempel på hvad der kan ske, når forældrene ikke kan finde ud af det og i stedet bruger børnene som våben mod hinanden. For oh boy, noget af en omgang de to søstre står til tåls for ift. forældrene.

Og her må jeg være ærlig og sige jeg beundrer Maja for at være en skøn, stærk og fornuftig storesøster overfor Ella, i hendes ihærdige forsøg på at skærme hende fra forældrenes interne krig - selvom moren er værst, i sit forsøg på at straffe deres far for hans ugerning. For selvom hun selv har sine ting at kæmpe med, med skolen, moren og en forelskelse - så er hun der for Ella.

Især den sidste del af bogen gjorde et ekstra indtryk. For wow, hvordan reagerer man lige på at ens 8-årige søster forsvinder? Selv der formår Maja at være den stærke storesøster, finder hende og gør sit bedste for at få sine forældre til at forstå situationens alvor.
For selvom Maja kender andre fra klassen hvis forældre er skilt, er hendes egen situation ikke lige så rosenrødt som deres, hvis forældre formåede at gøre det på en ordentlig måde.

Så selvom emnet kan være hårdt at forholde sig til, nød jeg at være i selskab med Maja.
Fortællingen er velskrevet, karaktererne står klart frem for mig og jeg havde svært ved at slippe den. Især det faktum at forfatteren formår at ramme endnu et vigtigt emne, på en måde der er let at forholde sig til. For wow, hvor kan Anika Eibe skrive og rive en med fra start til slut.

'Er du okay, Maja?' får alt i alt 3,5 ud af 5 stjerner.

XOXO - Rina.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

'Sanjategnet' af Majbrit Ravnholt Cramer // Anmeldelse

Hey skønne læsere. ' Sanjategnet ' er et anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget. Alle meninger/holdninger er dog mine egne. T...