søndag den 13. december 2020

'The Hate U Give' af Angie Thomas // Anmeldelse

 Hey skønne læsere

Titel: The Hate U Give
Forfatter: Angie Thomas
Serie: -
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2017
Antal sider: 384

16-årige, Starr, er eneste vidne til, at hendes ubevæbnede ven, Khalil, bliver skudt og dræbt af en hvid politimand. Indtil nu har Starr balanceret mellem det sorte lokalmiljø, hvor hun bor, og den finere privatskole i forstaden, som hun går på. Men da nedskydningen af Khalil bliver forsidestof over hele landet, er hun nødt til at beslutte, om og hvordan hun vil råbe op, særligt da nogle af hendes venner på skolen antyder, at Khalil selv var ude om det.

Oh my dear Lord, hvor er det en stærk fortælling, om et emne der bestemt har mere til at sige, end bogen på nogen måde kan formå at komme ud med. 
Vi følger Starr, der efter at have set sin ven Khalil blive skudt, for alvor oplever ubalancen mellem de sorte og de hvide - selvom hun går på en hvid skole, med hvide skolekammerater, er hun selv sort og bor i ghetto området Garden Heights. En skelsættende fortælling om den kløft der stadig agerer i USAs dagligdag.

Indtil nu, havde jeg kun hørt mange gode ting om den her bog, og har længe villet læse den - uden helt at have fundet tiden til at få det gjort. Men nu hvor jeg endelig har fået den læst, giver den bestemt stof til eftertanke.
Jeg nød bestemt at følge Starr, opleve hendes tanker og følelser omkring hændelsen med Khalil - hvordan hun agerer ift. hvem hun omgås. Om det er blandt ligesindede hjemme i Garden Heights eller blandt hendes skolekammerater.

En anden ting er, at jeg nød at følge med i stunderne der var omkring familien, den sammenhold de har og de små,  søde øjeblikke de har sammen - hvor skøre de end er, gav det mig lyst til at ville besøge dem og være en del af det.
Det var spændende at følge Starr, hendes tanker og observationer omkring de forskelle hun selv bemærker og hændelserne der kommer, efterhånden som vreden bygger sig op i hende. Nød bestemt at se hvordan handlingen udfolder sig, ift. de forskellige hændelser Starr kommer ud for, de indre og ydre kampe hun er nødt til at tage og det at hun endelig formår at give igen på en måde, der i min verden giver god mening.

Det er bestemt en bog der er værd at læse, og som giver stof til eftertanke. Ikke mindst det at det er så langt fra min egen hverdag, mine egne oplevelser - og det at jeg selv er hvid.
Forfatteren formår virkelig at få sat ord på de ting Starr gennemgår, ift. tanker og følelser, hvordan hun takler sine venners ord/handlinger ift. Khalils drab og netop skildringen mellem de to verdener hun på daglig basis agerer i. Ikke mindst forskellen mellem dem.

For slet ikke at nævne at den lykkelige slutning ikke nødvendigvis kom, men at man nærmere ser de trælse konsekvenser der er, for netop sorte og de hvides privilegier kommer frem i lyset.

Sproget er let, overkommeligt og omgivelserne, som vi befinder os i, virker levende og træder let frem. Forfatteren formår på en god måde at skildre både karaktererne på fineste vis, såvel som relationerne imellem dem - og de fordomme der stikker dybere end man lige skulle tro.
Ikke mindst får vi en realistisk fortælling om det miljø der er i den ghetto som Starr er vokset op i, de livsbeslutninger nogle har måtte tage og konsekvenserne deraf.

Hvis du/I endnu ikke har læst 'The Hate U Give', så giv den endelig en chance.
Alt i alt får den 4 ud af 5 stjerner.

XOXO - Rina.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

'Sanjategnet' af Majbrit Ravnholt Cramer // Anmeldelse

Hey skønne læsere. ' Sanjategnet ' er et anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget. Alle meninger/holdninger er dog mine egne. T...