onsdag den 29. juni 2022

'Frankenstein genfortalt' af Kenneth Bøgh Andersen // Anmeldelse

Hey skønne læsere.

Titel: Frankenstein genfortalt
Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen
Serie: -
Forlag: Politikens forlag
Udgivet: 2021
Antal sider: 258

Frankenstein. De fleste har hørt navnet, de færreste har læst bogen.
Frankenstein genfortalt er Kenneth Bøgh Andersens version af Mary Shellys grufulde og tragiske fortælling om videnskabsmanden, der knækker selve livets kode og skaber et levende væsen – med frygtelige konsekvenser til følge. Frankenstein udkom første gang i 1818, men den medrivende historie er også relevant den dag i dag med temaer om at stå uden for et fællesskab; mennesket over for videnskaben og de fantastiske og farlige muligheder, der følger. I Frankenstein genfortalt er Kenneth Bøgh Andersen tro mod den oprindelige historie, men har gennemskrevet fortællingen med sin særlige fornemmelse for timing, knugende uhygge og spænding. Historien om Frankenstein og hans skabning handler om had og hævn, kærlighed og medfølelse, afmagt og ansvar, død og ødelæggelse – og bliver siddende i læseren længe efter, den sidste side er vendt.
Frankenstein genfortalt er et drama, der leger med livets største spørgsmål og tager læseren – både det store barn og den voksne – med på en rejse, der fører vidt omkring. Helt til verdens ende og ind i de dybeste afgrunde af menneskets sjæl …

Oh boy, for noget af en fortælling - om end dette er en genfortælling af en allerede velkendt historie.
En fortælling jeg har kendt til i flere år, og set en flig af blive fortalt i visse afskygninger i film eller serier - men aldrig selv læst. Så dette er første gang jeg for alvor har læst historien om Frankenstein og hans kreation. Hans monster. Og må ærligt indrømme at jeg let blev revet med.

For wow, sikke en fortælling.
Jeg havde ingen anelse om hvad jeg gik ind til - på den gode måde. Allerede fra starten af blev jeg revet med af hovedpersonen og hans fascination af videnskaben. Det at han går efter det han ønsker og udfører hans plan - om end det jeg som læser tænker han går for vidt. Men det at hans handlinger får konsekvenser, gjorde at mit hjerte sad helt oppe i halsen undervejs, for hvor langt var han mon villig til at gå for videnskaben?

Samtidig elskede jeg at vi ikke kun fik historien fra Frankensteins side.
Det at vi er inde i hovedet på den skabning han har skabt, får en fornemmelse af hans følelser og tanker, gjorde at fortællingen blev mere alsidig end først antaget. Jeg nød at finde ud af at 'monsteret' ikke blot var en sammenfatning af hvad Frankenstein har skabt.

Oveni alt det kan man sagtens diskutere om det Frankenstein har skabt var okay og om han formåede at tænke det igennem inden det var alt, alt for sent. For wow, hvor var det tankevækkende at se hvordan 'monsteret' blot ønskede det samme som enhver anden - at blive accepteret og elsket på samme måde som Frankenstein selv.
Slutningen? Wow! Både tankevækkende, skrækkende og ikke mindst, noget af en følelsesmæssig rutchetur.

Dog kan jeg på ingen måde sammenligne genfortællingen med den originale, men jeg var ret fascineret af måden forfatteren formår at skrive på så historien føltes levende. Karaktererne var levende, omgivelserne velbeskrevet og sproget var letlæseligt. Forfatteren havde en skøn måde at drage mig ind  på, så jeg ikke kunne andet end læse videre og finde ud af mere.

'Frankenstein genfortalt' får alt i alt 4 ud af 5 stjerner.

XOXO - Rina.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

'Sanjategnet' af Majbrit Ravnholt Cramer // Anmeldelse

Hey skønne læsere. ' Sanjategnet ' er et anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget. Alle meninger/holdninger er dog mine egne. T...