søndag den 7. marts 2021

'Valgt' af Sarah Engell // Anmeldelse

 Hey skønne læsere.

Titel: Valget
Forfatter: Sarah Engell
Serie:
Forlag: CarlsenPuls
Udgivet: 2017
Antal sider: 349

"Valget" er en spændende roman af Sarah Engell, der handler om at tage store valg. Beretningen om den 18-årige Xenia fokuserer på spørgsmålet om, hvor meget man vil ofre for en fremmed. Xenia har kæmpet længe for at blive frontfigur i Etisk parti. Hun er endelig ved at opnå sin drøm og kan se sig selv have en positiv indflydelse på verdenssituationen. En dag møder hun en pige, der er flygtet hele vejen til Danmark, alene. Nu må Xenia træffe et valg. Med "Valget" har Sarah Engell skrevet en smuk roman, der viser børn og unge, hvor store konsekvenser valg kan have.

Dette er nutidig, vigtig og relevant bog, der bestemt har noget på hjerte. En bog der sætter tanker i gang og giver nogle seriøse overvejelser, om hvad der er rigtigt eller forkert. Det var ret svært for mig ikke at ville have mere. Vide mere og følge Xenia i hendes stræben på succes, såvel som mødet med en samvittihed der sniger sig ind på hende på en helt uventet måde.

Hovedpersonen Xenia er helt klart en ung kvinde med en mission. En kvinde der ved hvad hun vil, og har en passion, for at ville ændre tingene til det bedre. En mission/passion for andre end hende selv, og for at gøre verden til et bedre sted - om end hendes naivitet gør det til en større mundfuld, end hvad hun kan formå at føre ud i livet.

Dog havde jeg det lidt ambivalent med at Xenia agerede som om hun var hævet over andre ift. sine synspunkter/holdninger og dømte andre en tand for hurtigt når det kom til at se ud over sin egen næsetip - samtidig med at hun manglede respekt overfor andre, der ikke delte de samme holdninger som hende.
En anden ting var de små historier, som indimellem afbrød den egentlige fortælling. Små klip af en andens fortælling mellem kapitler/scener. Jeg havde i en god del af historien ret svært ved at se hvordan de havde nogen sammenhæng med den egentlig fortælling - indtil de gled over i noget der gav mening, og de smeltede sammen med hvad der foregik.

Selvom Xenia er en tand mere passioneret end hvad jeg synes om, så kan jeg bestemt godt li' den måde forfatteren formår at gøre hende relaterbar, idet hun formår at skinne igennem, så hun er let at mærke som karakter.
Samtidig gennemgår Xenia en markant udvikling gennem bogen, idet hun går fra at være en målbevidst, ung kvinde der ved hvad hun vil, har et bestemt mål og holdninger, til at stille spørgsmålstegn ved næsten alt. Om håndteringen af flygtninge, hvad der er rigtigt eller forkert ift. håndteringen af dem, såvel som succes vs. samvittighed.

Sarah Engell skriver med et skønt, ungdommeligt sprog. Et sprog der rammer nutidens unge, og viser hvordan der bliver talt til hinanden i dag. Viser ungdommens syn på 'os vs. dem'. Jeg nød bestemt bogen fra start til slut.

Det bestemt en bog der kan anbefales, og sætter ens tanker i gang.
Alt i alt får 'Valget' 4 ud af 5 stjerner.

XOXO - Rina

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

'Sanjategnet' af Majbrit Ravnholt Cramer // Anmeldelse

Hey skønne læsere. ' Sanjategnet ' er et anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget. Alle meninger/holdninger er dog mine egne. T...