onsdag den 14. september 2022

'Five feet apart' af Rachael Lippincott // Anmeldelse

Hey skønne læsere.

Titel: Five feet apart
Forfatter: Rachael Lippincott
Serie: -
Forlag: Politikens forlag
Udgivet: 2018
Antal sider: 288

Will og Stella bliver hovedkulds forelskede i hinanden, der er bare en lille forhindring … de skal altid holde mindst to meters afstand imellem sig. Men kan man elske en, man aldrig må røre?
Stella Grant er altid i kontrol, også selvom hendes ukontrollable lunger har sendt hende ind og ud af hospitalet, så længe hun kan huske. Lige nu er det vigtigste, Stella skal have kontrol over, at hun ikke kommer for tæt på nogen, der har bare den mindste risiko for at smitte hende med en infektion, der kan ødelægge hendes muligheder for en lungetransplantation. Derfor skal hun holde to meters afstand til alle. Uden undtagelse! På afdelingen møder hun Will Newman. Det eneste han derimod vil have kontrol over, er at komme ud af hospitalet. Han er ligeglad med sine behandlinger og et eller andet nyt mirakelmiddel, der måske kan helbrede ham. Han bliver snart atten, og så har han tænkt sig at frakoble sig alle maskinerne og forlade hospitalet for at tage ud og opleve den virkelige verden. Will er alt det, Stella skal holde sig på lang afstand af. Hvis han så meget som ånder på hende, kan hun miste muligheden for at få nye lunger og dermed et nyt liv. Den eneste måde, de begge kan overleve, er ved at holde sig fra hinanden. Men pludselig føles to meters afstand ikke som en sikkerhed. Det føles som en straf. Hvad nu, hvis de kunne stjæle bare lidt af den plads, deres ødelagte lunger har stjålet fra dem? Ville halvanden meter virkelig være så farligt, hvis det afholdt deres hjerter fra at blive knust?

'Five feet apart' er en bog jeg ikke kan andet end elske.
Ung kærlighed, om end den er noget så umulig i deres situation, så elskede jeg at møde Stella og Will. Selvom jeg i forvejen havde set filmen og kendte handlingen, nød jeg at blive revet med af deres fortælling fra start til slut.
Dette er en hjertevarm fortælling om de to unge mennesker, der trods deres umulige situation, formår at skabe en ægte relation - selvom det er dem forbudt at komme mere end to meters afstand til hinanden.

Will og Stella lider begge af cystisk fibrose, der gør deres lunger ikke fungerer normalt. Hvilket gør de ikke er under konstant overvågning, mens de ikke må komme i nærheden af andre med samme lidelse. Men oh well, alligevel formår de at forelske sig i hinanden og gør det noget nær umuligt for personalet at få dem til at holde sig væk. 

Om end de er to modsætninger, så nød jeg virkelig at lære dem at kende.
Jeg nød virkelig at få hele deres historie, fra hver deres side i hver deres kapitler. Høre deres tanker, om deres liv og finde mere ud af hvorfor de agerer som de gør. Ting som man ikke nødvendigvis formår at få i filmen, hvor man her kommer helt ind under huden på dem.
Samtidig får man deres tanker omkring den anden, se dem give hinandens måder at tænke på en chance. Især Will formår at få et mere positivt syn på tingene pga. Stella, mens hun får en chance for at slappe lidt mere af ift. hendes trang til at kontrollere alting ned til mindste detalje.

Men nøj, hvor kom jeg på noget af en rutchebanetur.
De formår undervejs at have op- og nedture. Både ift. hinanden og deres sygdom, såvel som de giver personalet og deres forældre kamp til stregen for at de holder sig de to meter fra hinanden. Især Stella er noget af en fighter. De tager en del chancer, tager en med på noget af et følelsesmæssigt eventyr og jeg nød at følge deres gejst - til trods for den sygdom de konstant skal forholde sig til.

Samtidig er deres Stellas gode ven Poe, som også har cystisk fibrose - endnu en karakter jeg ikke kan andet end holde af. Hele hans væremåde, hans karismatiske karakter og forhold til Stella er lige som den skal være. Især hans skæbne gav mig tårer i øjnene.

Jeg blev let revet med af Will og Stellas historie, deres små eventyr og løjer undervejs.
Slutningen var lige som den skulle være. Både sukkersød og livssnyder agtig. Selvom de ikke kan hverken kramme eller i det hele taget være tæt på hinanden, så formår de at se deres tilstand i øjnene og alligevel mulighed for at få det bedste ud af livet.

'Five feet apart' får 4 ud af 5 stjerner.

XOXO - Rina.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

'Sanjategnet' af Majbrit Ravnholt Cramer // Anmeldelse

Hey skønne læsere. ' Sanjategnet ' er et anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget. Alle meninger/holdninger er dog mine egne. T...