lørdag den 29. februar 2020

'Maskerne falder' af L. J. Smith // The Vampire Diaries #13 // Anmeldelse

Hey kære læsere <3

Så kom vi til den sidste bog i serien, og afslutningen på 'The Vampire Diaries'-serien af L. J. Smith.

Titel: Maskerne falder
Forfatter: L. J. Smith
Serie: The Vampire Diaries #13
Forlag: Tellerup
Udgivet: 2019
Antal sider: 318

Stefan er blevet hævnet.
Damon forsøger desperat at redde Elena som ligger for døden på grund af deres aftale med Vogterne.
Elena kæmper for at forhindre de ødelæggelser som startede med Stefan og Damons besættelse af hende.

'Maskerne falder' er officielt den sidste bog i 'The Vampire Diaries'-serien og slutningen på en serie jeg lidt har både et okay- og strengt forhold til.
Men ikke desto mindre kunne jeg have sparet mig selv for den her bog. Selvom jeg mildest talt var opsat på at se hvordan det hele endte, ville det ikke have gjort mig noget at bog nr. 12 havde været slutningen på det hele og Elena der gik bort. Det ville have givet en dramatisk effekt og for at se hvordan reaktionen ville have været hos vennerne. Men nej. Elena skulle absolut have muligheden for at komme helt tilbage til hvor det hele startede og samtidig formå at omgøre alting.
Hvorfor? Hvorfor var det overhovedet nødvendigt?

Bogen startede lige så fint hvor det sluttede i 'Tavsheden', med vennerne der vender tilbage til Dalcrest for at sige et muligt farvel til Elena. Men der hvor vi så møder hende, møder hun til gengæld den vogter der afgjorde at Damon havde fejlet og hun nu skulle dø.
Det gode ved den scene er dog, at til trods for at vogteren forsøger at gå hende til at gå imod lyset, siger Elena hende imod og får samtidig chancen for at gøre det hele om - såvel som den viden om at alt hvad der er sket i de forgangne 12 bøger er hendes skyld. Well, Elena. Du kunne ikke andet end at gøre alting om, vel?

Det gode ved bogen er, at Elena gennemgår alt hvad der skete i den første bog, med den viden hun har fået efter at have gennemlevet det liv hun har. Hun ser sig selv som hun var og kunne derfor undgå de fejl hun lavede - selvom hun alligevel formår at kløjs i sin kærlighed til de to Salvatore brødre.
Elena formåede at vokse med opgaven og på en give sig selv og sine venner en ny chance for en bedre fremtid - selvom det tog hende lidt tid at finde frem til hvordan hun skulle formå at undgå de fremtidige begivenheder. Og det at hendes venner bemærker et skift i den Elena de kendte på det tidspunkt.
Det var rart at se Damon og Stefan slutte fred og give hinanden en ny chance, samtidig med at de undgik al den vrede og frustration de gennemgik i de andre bøger. Dog er det synd at den udvikling Damon gennemgik, endte med at gå fortabt, idet jeg nød at se ham gå fra den krigeriske Damon til en der har hjerte og sjæl gemt i sig.

Bogen giver mig lidt en blandet fornemmelse, for jeg vil så gerne kunne li' den. Jeg har skam nydt serien undervejs, til trods for de underlige, skøre og mærkværdige ting der er sket. Men ligefrem at 'slette' alt og omgøre det hele, blot for at de kan få en lykkelig slutning? Og så efter den tjeneste de himmelske vogtere gjorde for dem i slutningen af 'Midnat'?
Jeg kan for intet i verden se hvorfor det er forfatteren havde grund til at omgøre ALT hvad der var sket i de forgangne bøger, når de i forvejen havde gjort det én gang.
Det virkede på mig som både overflødigt og unødvendigt, idet det virkede en smule dovent at alt hvad der er sket lige så godt kunne være undgået fra starten af, hvis Elena ikke var faldet for hverken Stefan eller Damon.

Det eneste gode ved den slutning er dog at Elena og Damon endelig fik deres Happy Ending - specielt hvis man er Delena-fan. Såvel som at Matt, Bonnie og Meredith også får et godt og lykkeligt liv, med bedre vilkår i livet end med alt hvad der var sket i de tidligere bøger.
Men hvad mon der skete med Stefan? Hvor er han henne i verden? Og har Damon og Stefan stadig et godt forhold til hinanden, efter Elena fik dem forenet? Og det at vogterne gav Elena et helt nyt liv, efter hendes opgave lykkedes, uden at give hende muligheden for at huske noget af det, er lidt et mysterie. En ting er at hun huske den tidslinje, det lykkedes hende at undgå er én ting. Men at hun nu skal til at finde frem til hendes nye liv, uden at huske hvem eller hvor hun er nu? Virkelig? Jøsses.

Alt i alt får bogen 2,5 ud af 5 stjerner.

XOXO - Rina <3

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

'Sanjategnet' af Majbrit Ravnholt Cramer // Anmeldelse

Hey skønne læsere. ' Sanjategnet ' er et anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget. Alle meninger/holdninger er dog mine egne. T...